Home Retro Times RetroReview: Epson Stylus DX5050

RetroReview: Epson Stylus DX5050

1 min read
0
0
1,192

Στο πρώτο Retro Review του Backspace.gr θα σας γράψω για το πολυμηχάνημα Epson Stylus DX5050. Αγορασμένο τέλη του 2007, και παρατημένο από το 2013, το έβαλα πάλι σε λειτουργία για αυτό το review – βασικά το ήθελα και για καμία δουλίτσα-

 

Στο RetroReview ξεσκονίζουμε όλη την τεχνολογική σαπίλα της αποθήκης μας

Το 2007 το Epson DX5050 το βρήκα στα Media Markt από μια προσφορά, στην τιμή των 50€. Δεν ήταν ότι ήθελα κανέναν φοβερό εκτυπωτή για φωτογραφίες – κράτησε λίγο ο μύθος της εποχής- απλά ζητούσα ένα απλό inkjet με scanner και λειτουργία φωτοτυπικού γιατί ως φοιτητής ΟΛΟ και κάτι θα το χρειαζόμουν.

Χαρακτηριστικά

Ο DX5050 έρχεται είχε έρθει με ανάλυση εκτύπωσης 5,760 x 1,440 DPI το οποίο είναι θεωρητικά πολύ καλό αλλά γίνεται καλύτερο αν σκεφτείς οι αναλύσεις εκτυπωτών σε αυτές τις τιμές είναι στα ίδια ακόμα επίπεδα σχεδόν 10 χρόνια μετά. Η ανάλυση της σάρωσης είναι 1,200 DPI x 2,400 DPI , επίσης τα πράγματα είναι αρκετά καλά με βάση τα σημερινά low budget πολυμηχανήματα.

Στα extra του ξεχωρίζει η θύρα USB και ο αναγνώστης καρτών SD και CF που είναι και καλά για να τυπώνεις χωρίς υπολογιστή αλλά εγώ τα χρησιμοποιούσα ως card reader και USB Hub. Στο επάνω πλαίσιο υπάρχουν χιλιάδες άχρηστες για την καθημερινότητα επιλογές και μια οθόνη που σου δείχνει νούμερα για να επιλέγεις αριθμό αντίγραφων ξέρω γω. Φυσικά έχει δυνατότητα φωτογραφικής εκτύπωσης μέσω του ειδικού μπλιμπλικιού στο τροφοδοτικό χαρτιού.

Ο Epson DX5050 όπως και τα περισσότερα πολυμηχανήματα μέχρι και σήμερα, ακολουθούν ένα σχεδόν ίδιο όγκο, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι τα μοναδικά και πλούσια κιλά του. 6 κιλά ζυγίζει το τέρας την στιγμή που σήμερα τα πολυμηχανήματα στην αγορά είναι μεταξύ 3-4.

 

backspace-epsondx5050_2

 

Crash Test

Το πολυμηχάνημα ήταν παρατημένο με τα μελάνια πάνω του, πραγμα που περίμενα να το επηρεάσει στην ανάσταση που του ετοίμαζα. Έκανα μια αγορά ιμιτασιόν μελανιών της γνωστής εταιρείας (Τοποθέτηση Χορηγού;) μόλις πήρα χαμπάρι ότι τα αυθεντικά μελάνια της Epson κοστίζαν 50€ από 30€ που έκαναν τότε. Στην συνέχεια τοποθέτησα τα μελανοδοχεία και περίμενα αρκετά. Έκανα και μια επανεκίνηση τον Epson, και εν τέλη μετά από 5λεπτά τα πήρε χαμπάρι. 

Ως προς την εγκαστάσταση του με τα Windows 10,  ήταν σαν να μην έγινε ποτέ. Σε 2 λεπτά βρήκανε drivers και ήτανε έτοιμο.

Στο σημείο της εκτύπωσης τα πράγματα δεν είναι ότι καλύτερο. Οι ιμάντες του Epson έχουν ταλαιπωρηθεί, το ακούω δηλαδή, αφού σε κάθε εκτύπωση γρυλίζουν σαν δημόσιοι υπάλληλοι στις 8 το πρωί. Αλλά τα πράγματα δεν είναι και εντελώς χάλια. Για ασπρόμαυρη τουλάχιστον εκτύπωση μόνο σε μια περίπτωση που ήταν και σάρωση, τυπώθηκαν λίγες γραμμές. Αυτά πιστεύω θα περιοριστούν με την λειτουργία καθαρισμού κεφαλών.

Πάντως είναι πλήρως λειτουργικός και βολικός για ενα σκανάρισμα, μία φωτοτυπία, ή coffee table . (πλάκα κάνω είναι πολύ κοντό για καφέ δεν βολεύει)

Βαθμολογία
  • 8/10
    Αντοχή στο χρόνο - 8/10
  • 6/10
    Επιδόσεις - 6/10
  • 7/10
    Δυνατότητες - 7/10
7/10

Σύνοψη

Είναι ένα πολυμηχάνημα του 2007 αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει μεγάλες διαφορές με κάτι αντίστοιχο του 2016. Ο Epson Stylus DX5050 είναι ένα φθηνό inkjet που τολμώ να πω ότι τα έβγαλε τα λεφτά του.

Load More Related Articles
Load More By Dimitris Zacharakis
Load More In Retro Times

Αφήστε μια απάντηση

Check Also

Γιατί το κλείσιμο των υπηρεσιών του Pathfinder είναι σαν να πετάει η μάνα σου τις εκθέσεις σου από το Δημοτικό

… και άλλες ιστορίες   Το 2008 είχαμε blogs. Τα θυμάστε; Come on people, πριν δ…