Home AFK To Black Mirror είναι ότι καλύτερο έχω δει τον τελευταίο καιρό
AFK

To Black Mirror είναι ότι καλύτερο έχω δει τον τελευταίο καιρό

19 second read
0
0
1,935
black-mirror-backspace

Ομολογώ πως άργησα να δω το Black Mirror παρόλο που οι φαν του είδους το είχαν ανακαλύψει εδώ και καιρό και οι κριτικές τους ήταν διθυραμβικές. Η σειρά προβλήθηκε πρώτη φορά στο αγγλικό Κανάλι 4 το 2011. Το Σεπτέμβριο του 2015 το Netflix ανέλαβε την παραγωγή δώδεκα επεισοδίων εκ των οποίων τα έξι έχουν ήδη προβληθεί και αποτελούν τον τρίτο κύκλο της σειράς. Τα αλλα έξι αναμένεται να μεταδοθούν κάπου μέσα στο 2017.

Ο Charlie Brooker, Άγγλος παρουσιαστής και συγγραφέας, είναι ο δημιουργός της σειράς και επεξηγεί στην Guardian τον τίτλο που της δόθηκε: “Αν η τεχνολογία είναι φάρμακο – και πράγματι μοιάζει να είναι- , τότε ποιες ακριβώς είναι οι παρενέργειες του;  Σε αυτή, ακρίβως, την περιοχή μεταξύ της απόλαυσης και της δυσφορίας επικεντρώνεται η σειρά. Τον “μαύρο καθρέφτη” του τίτλου θα τον βρείτε σε κάθε τοίχο , σε κάθε γραφείο, στη παλάμη του κάθε χεριού. Είναι η κρύα, φωτεινή οθόνη μιας τηλεόρασης , ενός υπολογιστή , ενός smartphone.”

 

Season 3.Episode 1 “Nosedive”

Η σειρά αποτελείται απο αυτοτελή επεισόδια με διαφορετικό σενάριο και πλοκή που όλα όμως έχουν να κάνουν με τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στις προσωπικές σχέσεις, στον ψυχισμό των ατόμων, στην οικονομία και σε κάθε πλευρά της κοινωνίας ενός όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος ή μιας εναλλακτικής σύγχρονης πραγματικότητας η οποία μοιάζει πολύ με τη δική μας. ‘Οπως επισημαίνει ο δημιουργός της σειράς : “Κάθε επεισόδιο έχει διαφορετικό κάστ, διαφορετικό σκηνικό ακόμα και διαφορετική πραγματικότητα. Αλλά όλα αφορούν τον τον τρόπο που ζούμε σήμερα και τον τρόπο που θα ζούμε σε δέκα λεπτά απο τώρα, αν δεν προσέξουμε”.

Πράγματι όλα τα επεισόδια αφήνουν μια σκοτεινή και πόλλες φορές σοκαριστική αίσθηση και σε βάζουν να σκεφτείς που μπορεί να οδηγήσει η εξέλιξη της τεχνολογίας,του ίντερνετ, των κοινωνικών δικτύων, όλων των νέων εργαλείων που συνεχώς εμφανίζονται και πλέον αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας μας και το πως αυτά επηρεάζουν και αλλάζουν τις προσωπικότητες των ανθρώπων αλλά και την στάση τους απέναντι σε θεμελιώδεις αξίες της ζωής – ακόμα και στον θάνατο.

Αν μπορούσες να αγοράσεις ένα ρομπότ ολόιδιο με τον αρραβωνιαστικό σου που πρόσφατα έχασες σε ένα τραγικό ατύχημα, το οποίο διαμόρφωνει τον χαρακτήρα του και τις αποκρίσεις του απο τα post του νεκρού στα social media, θα το έπαιρνες; Αν μπορούσες να ζήσεις σε ένα σύστημα ειδυλλιακής εικονικής πραγματικότητας μετά τον θανατό σου κατά πόσο θα ήθελες να ζήσεις την πραγματική σου ζωή και να παλέψεις για αυτή; Θα μπορούσε ένας δημοφιλής χαρακτήρας καρτούν να γίνει πρωθυπουργός της Αγγλίας;

Τα διλήμματα και οι ερώτησεις που προκύπτουν σε ηθικό και κοινωνικό επίπεδο είναι εκατοντάδες.

Season 3.Episode 3 “Shut up and dance”

Το σενάριο κάθε επεισοδίου είναι έξυπνο, πολύπλοκο αλλά κατανοητό. Ελάχιστα κενά λογικής που ενδεχομένως προκύπτουν καλύπτονται απο το black humor της γραφής, την καλή σκηνοθεσία, την απροσδόκητη εξέλιξη και το εύστοχο soundtrack. Μερικά επεισόδια είναι πολύ καλύτερα απο άλλα. Όμως σε όλα υπάρχει ένα σταθερό επίπεδο ποιότητας.

Τα περισσότερα αποτελούν άριστα δείγματα καλής τηλεόρασης που εξετάζουν τη στρεβλή κανονικότητα της μοντέρνας κοινωνίας που ενισχύεται και κρύβεται πίσω απο τις νέες τεχνολογίες. Σε αφήνουν σοκαρισμένο και φοβισμένο για το μέλλον.

‘Οπως επίσης και ιδιαιτέρως προσεκτικό με εφόδιο ακονισμένη κριτική σκέψη. Το μέλλον μπορεί να φαντάζει δυσοίωνο και λιγότερο ανθρώπινο αλλά είναι στο χέρι του κάθε ανθρώπου να διαψεύσει τις χειρότερες προβλέψεις.

 

 

Καλή θέαση!

 

Load More Related Articles
Load More By Katerina Diam
Load More In AFK

Αφήστε μια απάντηση

Check Also

Black Mirror :Bandersnatch [είναι σίγουρα ταινία αυτό;]

Οι καμμένοι φαν του Black Mirror , περιμέναν σαν τρελοί τα Χριστούγεννα για να σκάσει η 5η…