5+1 Πράγματα που είναι καλό να μην κάνεις ακόμα στο Internet

Internet: Ένας ολόκληρος κόσμος δικτυωμένος ανταλλάσσει τεράστιους όγκους πληροφοριών – εκ των οποίων τα μισά είναι γάτες, φαγητό και πορνό. Το internet δεν είναι το παιχνιδάκι του 1998. Δεν είναι καν ξεχωριστός κόσμος, είναι κομμάτι της πραγματικότητας. Κοιτάμε μπροστά παιδιά, παίζει 2017, Μνημόνιο 8, Τράμπ και η τελευταία σεζόν του House Of Cards. Ρίχνουμε ένα σιχτήρι βλέμμα νοσταλγίας στο 2016 και προχωράμε ώστε την επόμενη χρονιά τουλάχιστον να κάνουμε το internet καλύτερο, με την ελπίδα αυτό να το βρούμε μπροστά μας στη ζωή. Εξάλλου είμαστε πιο διασυνδεμένοι από ποτέ στο internet. Το πιθανότερο είναι σε 10 χρόνια και η κούπα του καφέ σου να έχει IP.
Διάβαστε αυτά τα 5+1 πράγματα που πρέπει να σταματήσεις σταματήσουμε να κάνουμε το 2017 στο internet για να σώσουμε την ανθρωπότητα από το έλεος της αυτοκαταστροφής της. Πείτε και τα δικά σας.
1. Να μην κάνεις Like/Share σε HOAX και Clickbait άρθρα
Πέρα από το κακό και πανικό που μπορεί να δημιουργείς άθελα σου όταν ποστάρεις ότι αύριο θα ξεκινήσει η Αποκάλυψη από την Μεσογείων, με την προώθηση μιας ψεύτικης είδησης δίνεις πραγματική σημασία στους publishers της. Είτε τους ενισχύεις οικονομικά -γιατί το παραμικρό κλικ έχει σημασία- είτε τους δίνεις και ένα δικαίωμα η φωνή τους να ακουστεί περισσότερο. Και να τσεκάρεις και το ellinika-hoaxes
2. Να μην χρησιμοποιείς την ατάκα “Το διάβασα στο internet” ή “το βρήκα στο google”
Η μόνη περίπτωση που έχει νόημα αυτό είναι όταν λες “το διάβασα στη Wikipedia” ή “έγραψα 1+1 και η google μου είπε ότι κάνει 2″¨. Δώσε λίγο δόξα σε όποιον πάσχισε να γράψει την πληροφορία που απόλαυσες και όχι τόσο στο κανάλι που σε οδήγησε σε αυτή. Δόξα τιμή στους publishers εκεί έξω.
3. Να μην κάνεις uploading άχρηστων αρχείων με άχρηστα megabytes
Ξέρεις τι εννοώ. Κάνε την αυτολογοκρισία σου και περιόρισε τα ψηφιακά σου σκουπίδια σε αυτά που χρειάζονται. Δεν θα επεκταθώ στο τι πρέπει να μην ανεβάζεις γιατί εξάλλου δικό δικαίωμα και ευθύνη είναι. Σώσε το πυρίτιο του πλανήτη περιορίζοντας τις θολές, κουνημένες φωτογραφίες που ανεβάζεις.
4. Να μην κρατάς ξεχασμένα account από το 2002
Ναι ξέρω είναι μεγάλη κουβέντα, το κάνω και εγώ. Είναι πολύ πιθανό μέσα στη χρονιά να έχεις γραφτεί σε τουλάχιστον 50 Registration υπηρεσίες ή site. Μήπως πρέπει να τα σβήσεις; Τον Tom από το Myspace τον θυμάται κανείς;
5. Να μην κράζεις πάντα τα site που έχουν διαφημίσεις
Στη φάση που είσαι τόσο απελπισμένος υπάρχει και το Adblock εξάλλου ακόμα. Αλλά, πρέπει να κατανοήσουμε το 2017 ότι το ελληνικό web προσπαθεί να ζήσει. Άνθρωποι γράφουν, σχεδιάζουν και δημιουργούν περιεχόμενο. Αν εκτιμάς το περιεχόμενο τους μην τους κράζεις που έχουν διαφημίσεις ή native advertising. Εκτός πάλι αν το κάνουν τόσο άσχημα που προσβάλλει τους χρήστες. Ε τότε μαζί σου.
6. Να μην παίρνεις σοβαρά το ρόλο σου στο internet όπως και στη κοινωνία
Όπως δεν είναι ωραίο να φωνάζεις στο δρόμο και να βρίζεις το ίδιο ισχύει και για το internet. Η ανωνυμία δεν είναι δικαιολογία για να μην είσαι ο εαυτός σου – εκτός και αν είσαι 12 χρονών. Η ευθύνη σου όταν γράφεις ή ποστάρεις κάτι είναι ισότιμη με την ευθύνη που έχεις έξω. Έχουμε ξεπεράσει εξάλλου την εποχή που το internet ήταν κάτι άλλο. Ότι ανεβαίνει στο internet επηρεάζει την πραγματική ζωή όλων.
Ποιες οι δικές σας προτάσεις;