Home ThinkStuff Πόσο πιθανό είναι να “ξέρει” το internet το εισόδημα σου;

Πόσο πιθανό είναι να “ξέρει” το internet το εισόδημα σου;

46 second read
0
0
875

Spoiler Alert: Αρκετά πιθανό και θα γίνει ακόμα πιθανότερο.

Για να σας εξηγήσω την σκέψη μου πρέπει να θεωρήσουμε αυτονόητο το εξής:

Το Facebook και η Google με το Facebook Pixel και το Tracking Code αντίστοιχα παρακολουθούν την κίνηση στα e-shop (όχι μόνοι τους εμείς τα βάλαμε) με σκοπό να χρησιμοποιούνται τα διαφημιστικά τους εργαλεία αποδοτικότερα στους Advertisers. Με τα Cookies λοιπόν μπορούν να προσδιορίζουν τους χρήστες, τι κάναν σε μια σελίδα, αν είδαν ένα προϊόν, αν το έβαλαν στο καλάθι, αν το αγόρασαν και πολλά πολλά άλλα.

Και ακόμα και όταν τελειώσει αυτό, μπορούν να ξαναχρησιμοποιήσουν τους ίδιους (πελάτες πλέον) οι Advertisers για να τους ξανακάνουν διαφήμιση (re-targeting) και γενικά αυτο συνεχίζεται και συνεχίζεται. Την ίδια στιγμή φυσικά ούτε η Google ούτε το FB λενε τα στοιχεία των χρηστών στους Advertisers (καθως προφανώς είναι παρόνομο) αλλά υπάρχει ένα “σχετικό ιστορικό”. Ακόμα και στην Google που πρακτικά δεν μπορεί πάντα να συσχετίσει τον χρήστη με το ποιος είναι (καθώς διαφήμιση Google τρως και χωρις Gmail) μπορεί να κρατάει ένα σχετικό ιστορικό των χρηστών μέσα στο Google Analytics, με το πότε μπήκε πρώτη φορά και πότε ξαναγύρισε. Φυσικά στη περίπτωση της Google τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, διευκολύνει αρκετά η δημοτικότητα του Chrome , του Gmail και του Android όμως την κατάσταση ώστε να γνωρίζουν ακριβώς σε ποιον δίνουν διαφήμιση.

Στο Facebook συμβαίνει το εξής υπέροχο, με το facebook pixel να έχει εγκατασταθεί στην πλειονότητα των e-shop (επειδή διαφημίζονται στο facebook) το facebook είναι σε θέση να γνωρίζει την αγοραστική μας συμπεριφορά εκτός από τα ενδιαφέροντα μας, την γάτα μας και τις πολιτικές μας τοποθετήσεις.  Πρόσφατα, σχεδόν ταυτόχρονα Google & Facebook παρουσίασαν την διαχρονική αξία πελατών – LTV. Εν ολίγης το LTV μας παρουσιάζει την αξία που μας αποφέρουν οι πελάτες μας διαχρονικά ενω μας καλεί (το facebook) να ανεβασουμε και μια λίστα με την διαχρονική αξία των πελατων μας για να βοηθήσουμε να μας βρει παρομοιους πελάτες μεταξύ άλλων. Όλα αυτά βοηθάνε να υπάρχει πιο στοχευμένη διαφήμιση και να βλέπουμε πιο καλές διαφημίσεις. Εντάξει δεν το κάνουν ακριβώς από αγάπη αλλά σε ένα βαθμό το λες και αγάπη.

Με όλα αυτά που σας είπα πάμε στο ζουμί της υπόθεσης

Πόσο πιθανό είναι το Facebook ή η Google να γνωρίζουν τα έσοδα μας;

Η απάντηση είναι προφανώς ότι το γνωρίζουν εν μέρη ήδη. Αν σήμερα μπω στο gearbest σε browser που έχω συνδεθεί και στο facebook (ή από το κινητό μου) και κάνω μια αγορά 500€, αυτό μαζί με όλη την συμπεριφορά μας ως επισκέπτης-πελάτης της σελίδας, θα μπει στο αρχείο μου το οποίο προφυλάσσεται ας πούμε με ένα κουλό ID.  Έτσι δατηρείτε ένα αρχείο μου (αγνωστο για πόσο) με την αγοραστική μου κίνηση.

Τι θα συνέβαινε τώρα όμως αν η NSA -λέμε τώρα- ζήταγε από το facebook αυτό το αρχείο μου; Στη πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε καν αν αυτό το είναι κατά κάποιο τρόπο κατανοητό ανθρώπινο ή δεν είναι ένα χαοτικό log file του αλγόριθμου του facebook. Όμως δεδομένου ότι μπορεί να κρατάει τα conversion value από τα eshop που έχω κάνει αγορές (και έχουν pixel σωστά σεταρισμένο) θα μπορούσε να έχει ένα αρχείο των ποσών που έχω ξοδέψει. Ακόμα και αν αυτά τα value είναι λάθος σε ένα ποσοστό 10% (επειδή ο ντεβελοπερ δεν εβαλε σωστα τον κώδικα) σε ένα μεγάλο βαθμό θα είναι σωστά, και με ένα τέτοιο αρχείο 6 μηνών θα μπορούσε κάποιος με βασικές γνώσεις οικονομικών να προβλέψει το εισόδημα του χρήστη.

Βέβαια γιατί να μην σπάσουν το τραπεζικό απόρρητο που είναι και πιο εύκολο; Α ναι ξέχασα – υπάρχουν και τα μαύρα.

 

Αλλά δεν χρειάζεται πάντα να ξέρεις τα ποσά

Μην ξεχνάμε πως είναι αρκετά γνώριμη η ιστορία που το ΣΔΟΕ κάνει έλεγχο σε facebook & instagram χρηστών για να δει τις ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ τους με τις πισίνες, τις βίλες και την πολυτελή ζωή που κάποιοι κάνουν , δεν την δηλώνουν αλλά θεωρούν καλή ιδέα να την ανεβάζουν με public post στα social media.

Ποια NSA, Ποια ΔΗΕ, και η θεία-Μαίρη μπορεί να το κάνει αυτό απτό tablet της.

 

 

Load More Related Articles
Load More By Dimitris Zacharakis
Load More In ThinkStuff

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Είναι η Αθήνα πόλη για ενοικιαζόμενα Scooters & Ποδήλατα;

Λογικά έχετε πάρει χαμπάρι πως έξω στο κόσμο η ενοικίαση ηλεκτροκίνητων scooter & ποδη…