Home ThinkStuff Τηλεοπτικές άδειες, συχνότητες και που βαδίζουμε ωρέ

Τηλεοπτικές άδειες, συχνότητες και που βαδίζουμε ωρέ

57 second read
0
0
931
τηλεοπτικές άδειες τηλεόραση HD IPtv καλωδιακή digea ψηφιακή

Το σημερινό θέμα που σκέφτηκα να γράψω είναι ιδιαίτερα σκληρό, και λίγο σιχαμένο γιατί αφορά την τηλεόραση και τις τηλεοπτικές άδειες.

(αν είχε και λίγο γυμνό ή ναρκωτικά θα γινόταν ρεπορτάζ στο VICE)

 

tv

Λογικά έχετε παρακολουθήσει πολλές φορές αυτές τις μέρες για την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες. Προσωπικά χόρτασα να ακούω κατηγορείν για το ότι οι άδειες είναι λίγες και ενώ ένας βασικός λόγος που οι άδειες λιγοστεύουν είναι τεχνικός, δεν εθεάθη ούτε ένας επιστήμον ή έστω ένας ηλεκτρονικός της γειτονιάς να πει αν μπορούμε να έχουμε 45 κανάλια σε FULL HD μέσω ψηφιακού σήματος.

 

Μικρή διατύπωση πριν ξεκινήσω, δεν με ενδιαφέρει η πολιτική διάσταση του θέματος, δεν με πειράζει να τη συζητήσω αλλά στη παρούσα φάση τη βάζω δεύτερη.

 

[su_list icon=”icon: bolt”]


Facts

  • Η ζώνη συχνοτήτων για την “επίγεια ψηφιακή τηλεόραση” είναι αυτή τι στιγμή 470-790 MHz
  • Αυτή η ζώνη χωρίζεται σε 7 διαύλους/πολυπλέκτες εκπομπής (μην ακούσω κανέναν να λέει γιατί το χωρίζουμε σε 7 και όχι 14) όπου κάθε δίαυλος/πολυπλέκτης “χωράει” (κατά προσέγγιση) 7-9 κανάλια σε κανονική ποιότητα (SD) άρα 56-63 κανάλια
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αποφασίσει [link] ότι ως το 2020, η ζώνη συχνοτήτων 694-790 MHz πρέπει να δοθεί στην Κινητή τηλεφωνία για κάτι υπέροχο, για το εξελισσόμενο δίκτυο 5G. Και λέω υπέροχο γιατί αυτή η ζώνη συχνοτήτων πάει στη κινητή τηλεφωνια για να δώσει μόνο θετικά, Καθώς με τις ταχύτητες του 5G περιμένουμε και την εποχή του Internet of Things [wiki] που είναι πιο κοντά απο ποτέ.
[/su_list]

Άνακεφαλαίωση: Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση αποκτάει ζώνη συχνοτήτων 470-694 MHz και οι πολυπλέκτες γίνονται 4 (από 7) και όλα αυτά ΠΡΙΝ το 2020.

Οπότε μαντέψτε, τα κανάλια μειώνονται και αυτά, αν μιλάμε για κανονική ποιότητα (SD) τα υπολογίζουμε στα 28-36 λοιπόν.

 

whaaaaat mr bean

Τι συμβαίνει τελικά;

Η κυβέρνηση όρισε ότι από τους 4 διαύλους/πολυπλέκτες, οι μισοί πάνε στο κράτος για τα κρατικά κανάλια (και ότι άλλη χρήση θέλει το κράτος) και οι άλλοι 2 σε ιδιώτες. Μέσα στους ιδιώτες τώρα μπαίνουν και τα πανελλαδικά κανάλια και τα περιφερειακά . Βλέπουμε έτσι ότι η αναλογία Κράτους – Ιδιωτών αλλάζει σε 50-50 αντί 33-67 που ίσχυε.

 

/* Από εδώ και κάτω αρχίζουν τα βαρετά για μερικούς */

Το πρόβλημα για τους καναλάρχες αρχίζει και τελειώνει με το ότι οι άδειες που θα δοθούν διαφέρουν. Καθόλου τυχαία οι άδειες χωρίστηκαν σε Γενικού Περιεχομένου, Ενημερωτικού και Θεματικού. Οι πρώτες 4 άδειες λοιπόν που αφορούν κανάλια Γενικού Περιεχομένου τραβάνε μεγάλο διαφημιστικό κομμάτι της πίττας (αν και προσωπικά πιστεύω ότι αυτό διαμορφώνεται συνεχώς). Τα πανελλαδικά ιδιωτικά κανάλια γενικού περιεχομένου σήμερα είναι 6 (νομίζω)

Ο δημοσιογράφος Κώστας Εφήμερος έγραψε ένα πολύ καλό σχετικό άρθρο στο PressProject [link], που για το θέμα της τηλεοπτικής διαφήμισης αναφέρει:

Η διαφημιστική πίττα έχει μειωθεί πάνω από 60% τα τελευταία χρόνια και αυτή τη στιγμή οι βασικοί πυλώνες της τηλεοπτικής διαφήμισης είναι οι τράπεζες, ο ΟΠΑΠ και η κρατική διαφήμιση. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πολύ καλά πως λειτουργεί το σύστημα ανάθεσης των διαφημίσεων αυτών των οργανισμών. Αν η διαφημιστική αγορά λειτουργούσε κανονικά (ανέκδοτο είναι αυτό) όντως 4 κανάλια θα ήταν περίπου όσα θα μπορούσε να στηρίξει προκειμένου οι επιχειρήσεις να είναι υγιείς και να μην χρειάζονται την διαπλοκή να τα στηρίζει (ή να στηρίζεται σε αυτά).

/* Πάμε ξανά στα ενδιαφέροντα */

 

Έχει ανακοινωθεί ότι θα δοθούν 4 άδειες Γενικού Περιεχομένου για κανάλια HD, ενώ θα ακολουθήσουν οι άδειες για τα ενημερωτικά-θεματικά που δεν έχουμε ιδέα πόσες θα είναι και αν θα είναι HD και τελευταίες μάλλον οι άδειες για περιφερειακά.

Ο προβληματισμός ο δικός μου δεν είναι γιατί τα κανάλια δεν είναι περισσότερα, αλλά πόσα εν τέλη θα χωρέσουν. Προφανώς δεν μπορώ να φανταστώ ότι όλες οι άδειες θα είναι HD, νομίζω ότι το λογικότερο είναι οι υπόλοιπες να είναι SD.

Ενδιαφέρον της τραγελαφικότητας είναι ότι πολύς κόσμος έχει την εντύπωση ότι η τροπολογία λέει ότι θα υπάρχουν ΜΟΝΟ 4 ιδιωτικά κανάλια. Και προφανώς και απορεί σαν χαζός και λέει διάφορα. Αν πρέπει να απορεί κάποιος είναι γιατί μόνο 4 γενικού περιεχομένου ή γιατί τόσα δημόσια, γιατί δεν δίνουμε καμία συχνότητα της ΕΡΤ για να βγάλουμε και κανά φράγκο; Αυτά δεν τα έχω λύσει γενικά και εγώ, μόνη απάντηση που μπορώ να σκεφτώ είναι το θέμα της διαφήμισης.

Φυσικά η ΕΙΤΗΣΕΕ έβγαλε μια ανακοίνωση πρόσφατα για να καταρρίψει κάποια πράγματα για τις συχνότητες, τα μεταφέρω αυτούσια:

 

· Από προσομοίωση που έχει κάνει το ΕΜΠ προκύπτει ότι μετά το β ψηφιακό μέρισμα (μετά το 2020) οι τεχνικά διαθέσιμοι πολυπλέκτες είναι τουλάχιστον 5 και όχι 4.
· Ενώ η ίδια η μελέτη αναφέρει ότι κάθε πολυπλέκτης με την σημερινή χρησιμοποιούμενη τεχνολογία έχει χωρητικότητα 24.88 Mbit/s και κάθε πρόγραμμα απαιτεί χωρητικότητα 8 Mbit/s, ενώ το πηλίκο αυτής της διαίρεσης είναι 3, με έναν περίεργο τρόπο αναφέρεται ότι χωρούν δύο προγράμματα!
· Με βάση την σημερινή τεχνολογία και την χρήση στατιστικής πολυπλεξίας κάθε πολυπλέκτης μπορεί να μεταδίδει 4 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας και πάνω από 10 κανονικής ευκρίνειας. Δηλαδή ακόμα και με την παραδοχή ότι χωρούν μόνο δύο πολυπλέκτες και με την σημερινή τεχνολογία μπορούν να μεταδοθούν 8 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας και με βάση το ΕΜΠ, 12 προγράμματα.
· Όμως η Digea όπως και όλοι οι πάροχοι πολυπλεξίας στην Ευρώπη θα πρέπει να αναβαθμίσουν την τεχνολογία πολυπλεξίας σε DVB-T2 +HEVC. Με αυτή την τεχνολογία, όπως αναφέρει και η μελέτη, ο κάθε πολυπλέκτης έχει την δυνατότητα μετάδοσης 18 προγραμμάτων υψηλής ευκρίνειας και πάνω από 50 προγραμμάτων κανονικής ευκρίνειας. Δηλαδή οι δύο πολυπλέκτες μπορούν να μεταδώσουν 36 HD και 100 SD προγράμματα και οι τρεις πολυπλέκτες 54 HD και 150 SD.

Τι μας λέει λοιπόν; Ότι χωράνε περισσότεροι, Χαίρω πολύ. Δεν χωράνε μόνο 4, αλλά είπε κανείς ότι θα είναι μόνο 4 ή μόνο 4 θα είναι Γενικού Περιεχομένου;

Όμως έχει σημασία η επίγεια ψηφιακή;

Όταν ήμουν νέος εγώΒρωμάει ο τύπος Smart tv με δυνατότητες streaming, Forthnet, Cosmote και Vodafone ανεβάζουν συνεχώς τον πήχη για την καλωδιακή και την δορυφορική τους, μαζί με όλα αυτά έσκασε και το Netflix, και εγώ απορώ, πόσο σημαντική είναι η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση; Η τηλεόραση όπως την ξέραμε αλλάζει, αλλά ένα παλιό κατεστημένο την κρατάει σάπια (και δεν εννοώ μόνο σε ποιότητα εικόνας αλλά και προγράμματος).

Τα κανάλια νομίζω πως πρέπει να μειωθούν για το καλό τους, δεν ξέρω με τι ψεύτικα νούμερα πουλάνε διαφημίσεις αλλά για πόσο καιρό θα μπορούν να ανταγωνιστούν το Internet και τις Smart TV; Αυτή τι στιγμή υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που μπορεί να είναι ηθοποιοί, παρουσιαστές, μοντέρ ή οπερατέρ και να ζούνε απο το Youtube. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Επίσης, όποιος κατηγορήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση για της συχνότητες να του καεί το tablet και να χάσει το High Score στο Candy crush.

Προφανώς το τσάμπα ποτέ δεν θα πεθάνει, ξέρω πως σκέφτεστε ότι αυτό είναι αρχή για να μας βάλουν να πληρώνουμε για να δούμε τηλεόραση και μπλα μπλα μπλα, και μεις παλιά είχαμε τόσα κανάλια και δεν πληρώναμε και μπλα μπλα και που πήγαν τα κανάλια τελεμαρκετιγκ και που πήγαν τα ροζ και μπλα μπλα μπλα…

 

Ο χρόνος θα δείξει.

[su_box title=”Links”]

Ποιος χρειάζεται τις τηλεοπτικές άδειες;

Ας μιλήσουμε για τα κανάλια

Ενίσχυση των υπηρεσιών κινητού διαδικτύου με ραδιοσυχνότητες υψηλής ποιότητας

«Μπάζει» από παντού η απόφαση για τις 4 άδειες TV

Μετά την τηλεόραση, σειρά έχει το ραδιόφωνο

[/su_box]

 

[starbox]

  • Peter Sunde (Pirate Bay): “Το Internet είναι χάλια σήμερα”

    25 χρόνια Web φέτος και στο Backspace.gr το γιορτάζουμε με συνέντευξη του γελαστού παιδιού…
  • Internet Explorer

    Στο 10 (το καλό) επεισόδιο του Backspace μιλάμε για τον καλύτερο Browser που μπορείς να έχ…
Load More Related Articles
Load More By Dimitris Zacharakis
Load More In ThinkStuff

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Είναι η Αθήνα πόλη για ενοικιαζόμενα Scooters & Ποδήλατα;

Λογικά έχετε πάρει χαμπάρι πως έξω στο κόσμο η ενοικίαση ηλεκτροκίνητων scooter & ποδη…