Home Social Το facebook , τα Hoax και μια πρώτη λύση

Το facebook , τα Hoax και μια πρώτη λύση

46 second read
0
0
1,805

Όταν έγραφα το 5+1 Πράγματα που είναι καλό να μην κάνεις ακόμα στο Internet, μεταξύ άλλων για τα hoax, δεν φανταζόμουν τι νεότερες εξελίξεις θα είχαμε τις επόμενες μέρες!

Τα HOAX, οι ψευδείς ειδήσεις, τα clickbait μπορούν άνετα να θεωρηθούν ως το κορυφαίο πρόβλημα στο internet του 2016.  Αποκορύφωμα για πολλούς τα χιλιάδες ανυπόστατα hoax άρθρα που αφορούσαν τους υποστηρικτές Τράμπ στις ΗΠΑ.  Ο λόγος φυσικά τα λεφτά. Δεν είναι hoax ότι ο Guardian ανακάλυψε 100+ domains “ειδησεογραφικών site” υπερ του Τράμπ στην ΠΓΔΜ από μια συγκεκριμένη μικρή πόλη την Βέλες. Εκεί τα παλικάρια δημιουργούσαν viral περιεχόμενο κυρίως για τους οπαδούς του Τράμπ και τους έφερε σε πολλές περιπτώσεις κέρδη μέχρι 30.000€ το μήνα. Φυσικά πολλές “παπάτζες” μέσα στο viral πήραν εκτάσεις και μερικές είναι τουλάχιστον σίγουρο ότι τις είδατε και στα ελληνικά blogs. Έχει ενδιαφέρον το μεταγενέστερο ρεπορτάζ του Buzzfeed αν δεν το έχετε διαβάσει ήδη.

Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση της Γερμανίας εξετάζει την επιβολή προστίμου 500.000€ για κάθε ψευδή είδηση που αναρτάται στα κοινωνικά δίκτυα. Στο στόχαστρο αυτού του πρόστιμου είναι φυσικά το Facebook. Εάν, μετά από την απαραίτητη εξέταση, το Facebook δεν αφαιρεί κάποιο προσβλητικό μήνυμα εντός 24 ωρών, θα πρέπει να περιμένει πρόστιμο έως και €500.000. Επιπλέον, μετά από αίτημα των θιγόμενων φορέων, θα πρέπει να τους καταβάλει αποζημίωση αντίστοιχου ύψους”. Δήλωσε στο Spiegel ο Thomas Opperman του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας
 

 

Meanwhile μόλις πριν λίγες μέρες το Facebook (όλως τυχαία;) ανακοινώνει πως πλέον οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν σήμανση όποια ανάρτηση θεωρούν πως είναι ψεύτικη είδηση. Μέχρι τώρα υπήρχει η δυνατότητα για αναφορά ως σπαμ, ενοχλητική ή δεν έχει θέση στο facebook. Με την προσθήκη αυτή θα εμφανίζεται ένα μικρό πλαίσιο με θαυμαστικό ότι η ανάρτηση αυτή αμφισβητείται. (Δείτε και το video)

Όμως πριν τα αργά αντανακλαστικά του Facebook, έσκασε το καλύτερο Anti-FakeNews tool που έχω δει ποτέ. Το Slate.com (ένα ειδησιογραφικό site) έφτιαξε το This Is Fake Chrome extension (ελπίζω και σε Firefox σύντομα) το οποίο όσες αναρτήσεις χαρακτηρίζονται ως ψεύτικες, τις σημαδεύει με ένα κόκκινο πλαίσιο και μια σήμανση This Is Fake ώστε να μην το ανοίξεις/κοινοποιήσεις και ακόμα καλύτερα ώστε να ειδοποιήσεις αν το ανέβασε κάποιο φιλαράκι σου.

Φυσικά το This Is Fake έχει σκοπό περισσότερο να αναπτυχθεί από τους users με τα δικά τους Flag σε δημοσιεύσεις. Για τα ελληνικά blogs είναι ακόμη νωρίς αλλά με την συμμετοχή χρηστών, όσοι το κατεβάσετε μπορείτε να συνεισφέρετε με τα Report Story as fake. Παίζει μεγάλο ρόλο βέβαια αυτά τα report να γίνονται και στο facebook – και γενικά σε όλα τα social-  για να περιορίζουμε το κακό όσο είναι νωρίς και να υπάρξει πίεση ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο. Και ακόμα κυριότερο, να περιοριστεί η κερδοσκοπία -γιατί μην λέμε ψέματα τα clickbait/hoax άρθρα γίνονται κυρίως για τα clicks και σε δεύτερη φάση για πολιτικούς σκοπούς.

 

Χριστουγεννιάτικο δώρο

Για τους αγαπημένους μας που κάνουν share hoax και θέλετε να τους βοηθήσετε.

  • Εγκαταστήστε τους το This is Fake και ενεργοποιήστε το
  • Βάλτε τους να κάνουν like στο Ελληνικά Hoaxes
  • Έξτραδάκι για πολύ σκληρούς παίκτες, like  στο Snopes.com
Load More Related Articles
Load More By Dimitris Zacharakis
Load More In Social

Αφήστε μια απάντηση

Check Also

Συνδεδεμένοι: Ένα Βιβλίο για την δύναμη των κοινωνικών δικτύων

Το 2010 με φρέσκα ακόμα τα social media στη ζωή μας, κυκλοφόρησε ένα εκπληκτικό βιβλίο των…