Home ThinkStuff Ποιος χρησιμοποιεί ακόμα σταθερό τηλέφωνο;

Ποιος χρησιμοποιεί ακόμα σταθερό τηλέφωνο;

20 second read
0
0
2,297

16.2 εκατομμύρια ήταν οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας το 2015.  Τo 99% των νοικοκυριών έχει στην κατοχή του ένα τουλάχιστον κινητό τηλέφωνο. Το VoIP, ο Messenger, το Viber/Whatsapp, σε συνδυασμό με τα Social Media, έχουν πάρει ένα σημαντικό (αν όχι το μισό) από το μερίδιο της επικοινωνίας. Μέσα σε όλα αυτά, στην Ελλάδα σταθερό τηλέφωνο σημαίνει κλήσεις από τηλεφωνικά κέντρα, τηλεπωλήσεις, έρευνες, δημοσκοπήσεις, ασφαλιστικές, κάρτες υγείας και ένα όχι και τόσο φθηνό τιμοκατάλογο για κλήσεις προς κινητή.

Και ρε παιδιά γιατί χρησιμοποιούμε ακόμα σταθερό τηλέφωνο σπίτι;

Γενικά είναι ιδιαίτερα γνωστό ότι οι εταιρείες τηλεφωνίας έχουν βάλει την σταθερή τηλεφωνία πλέον ως κάτι συμπληρωματικό του Triple Play.  Στις μεταφορές γραμμών, όταν πρόκειται για σύνδεση σε οικία, η ερώτηση του καταναλωτή είναι συνήθως “πόσες μέρες δε θα έχω internet;” και όχι “πόσες μέρες δε θα έχω τηλέφωνο;”. Λογικό.

 

Πηγή: ΕΕΚΤ
Αριθμός συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας – Πηγή: ΕΕΚΤ

 

Δύο λόγοι για να μην έχεις σταθερό τηλέφωνο

Τα τελευταία χρόνια ένας λόγος που ήταν αρκετός για να μη βάλω σταθερό τηλέφωνο σπίτι ήταν οι ανεπιθύμητες κλήσεις. Ξέρετε τι εννοώ, εννοώ αυτά τα γνωστά-άγνωστα τηλεφωνικά κέντρα που αναγκάζουν τους υπαλλήλους να καλούν σε λίστες μαμούθ για 2.5€/ώρα για να πουλήσουν/ενημερώσουν ότι ώρα να’ ναι. Βέβαια τώρα, αφού τόσα χρόνια με την τακτική τους την πλήρωναν οι υπάλληλοι τους, το έχουν γυρίσει και σε αυτοματοποιημένα συστήματα.  Ναι ξέρω ότι αυτό συμβαίνει και στην κινητή αλλά τουλάχιστον στο κινητό το κλείνεις, το κάνεις φραγή ή και το απαντάς αν δεν βαριέσαι πολύ.

Έπειτα το σταθερό τηλέφωνο έγινε γρήγορα πιο ακριβό. Γιατί όταν έχεις λεπτά ομιλίας στο κινητό να πάρεις από το σταθερό; Και αφού είσαι σπίτι, έχεις και internet άρα πριν πάρεις τηλέφωνο θα δοκιμάσεις να μιλήσεις μέσω του Messenger, και επειδή μπορείς θα κάνεις και βιντεοκλήση. Όλα αυτά κάνουν την σταθερή συσκευή τηλεφώνου στο σπίτι άχρηστη.  Είμαι σίγουρος ότι αυτά δεν τα σκέφτομαι μόνο εγώ. Δεν είναι τυχαίο νομίζω ότι στους φοιτητές πλέον πουλάνε κυρίως internet και όχι χρόνο ομιλίας στο σπίτι.

Το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι της ηλικίας μου δεν τους βρίσκεις όμως μέσω σταθερού τηλεφώνου δημιουργεί και ένα νέο πρόβλημα για κάποιους.

 

σταθερό τηλέφωνο

 

Έρευνες-Δημοσκοπήσεις

Για κάποιο λόγο τα σταθερά τηλέφωνα είναι πιο must στις λίστες των ερευνών-δημοσκοπήσεων. Η πιθανότητα να σε καλέσουν στο σταθερό του σπιτιού σου για δημοσκόπηση είναι σίγουρα μεγαλύτερη από το να σε καλέσουν στο κινητό σου. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα που νομίζω πως δεν τολμάει να πει κανείς. Η ηλικιακή ομάδα 18-28 είναι από τις πιο δύσκολες στο να συγκεντρώσεις κάποια πληροφορία. Γνωρίζω, πως όταν πραγματοποιείται κάποια έρευνα που απαιτεί συγκεκριμένο αριθμό δειγμάτων από κάθε ηλικιακή ομάδα, το να βρεις άτομα σε αυτές τις ηλικίες είναι πραγματικά δύσκολο ( πόσο μάλλον να σου απαντήσουν). Αν είσαι 18-28 λογικά σπουδάζεις, εργάζεσαι, πιθανότατα να μένεις και με τους γονείς σου, και πολύ πιθανότατα έχεις μόνο το κινητό σου και τ0 internet για επικοινωνία.

Άρα αυτό το δείγμα είναι αναμφίβολα δύσκολο να βρεθεί μέσα από σταθερά τηλέφωνα, νομίζω πως δεν χρειάζεται τηλεφωνική έρευνα για να το μάθουμε αυτό (χούμορ).

Μαντέψτε ποια ηλικιακή ομάδα “σκίζει” με την συμμετοχή της σε έρευνες και δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα.

 

%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%ad%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%bf-%cf%83%ce%ba%ce%b9%cf%84%cf%83%ce%bf

 

Σταθερή και Ηλικίες 50+

Είναι γεγονός πως η σταθερή τηλεφωνία προσφέρει μια άνεση και ασφάλεια σε ανθρώπους άνω των 50 ετών. Ακόμα και αν οι γονείς/παππούδες μας έχουν κινητό τηλέφωνο, θα τους ακούσετε ακόμα να λένε “δώσ’ μου το σταθερό”. Είναι “η πιο σταθερή μας σχέση”, είναι ο “ΟΤΕ“, είναι το αίσθημα που δίνει το σταθερό τηλέφωνο που μένει πάντα εκεί στο κομοδίνο έτοιμο για κάθε χρήση. Ούτε σήμα να δεις αν πιάνει, ούτε μπαταρία να σε νοιάζει ούτε ακτινοβολία.  Η σταθερή τηλεφωνία είναι το απόλυτο για κάθε άνθρωπο που δε θέλει κάτι παραπάνω από ένα τηλέφωνο στο σπίτι. Και μέσα σε αυτά δεν βάζω καν το να βάλεις κάρτα στο κινητό.

Ε ναι, μπορούμε να πούμε πως η σταθερή έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ακόμα σε κάποια πράγματα. Βέβαια αυτοί οι 16 εκατομμύρια συνδρομητές κινητής – ειρωνεία ότι τα κινητά είναι περισσότερα από τους ανθρώπους- χρόνο με το χρόνο μεγαλώνουν και το πιθανότερο είναι ότι μαζί τους θα συνεχίσουν και οι συνήθειες/ιδιοτροπίες τους.

Ίσως λοιπόν, σε κάποια χρόνια κάποιος να γράψει ένα άρθρο “ποιος χρησιμοποιεί ακόμα το κινητό τηλέφωνο για τηλέφωνο;”

 

Load More Related Articles
Load More By Dimitris Zacharakis
Load More In ThinkStuff

No Comments

  1. […] Απίστευτο αλλά την τεχνολογική πρόοδο των κινητών τηλεφωνών και του internet συνολικά δεν την σκέφτηκε ο αρθρογράφος. Τι βαλίτσες και αηδίες. Έχουμε smartphones , laptops , tablets με όχι μία αλλά χιλιάδες εφαρμογές για τηλέφωνο, βιντεοκλήση & IM. (το εικονοτηλέφωνο σαν όρος χρησιμοποιηθήκε μόνο στις πολυκατοικίες) Επιπλέον δεν χρειαζόμαστε δορυφορική λήψη ενώ το σταθερό τηλέφωνο πρακτικά έχει πεθάνει. […]

Αφήστε μια απάντηση

Check Also

Είναι η Αθήνα πόλη για ενοικιαζόμενα Scooters & Ποδήλατα;

Λογικά έχετε πάρει χαμπάρι πως έξω στο κόσμο η ενοικίαση ηλεκτροκίνητων scooter & ποδη…