Home Newsfeed Κομισιόν, Ιρλανδία και Apple στον χορό των 13 δις

Κομισιόν, Ιρλανδία και Apple στον χορό των 13 δις

58 second read
0
0
1,780

Πόσο “ευγενικό” είναι μια χώρα της ΕΕ, στην περίπτωση μας η Ιρλανδία, να έχει έτσι και αλλιώς χαμηλή φορολογία στις επιχειρήσεις (12,5%) αλλά και εκτός αυτού στην Apple να προσφέρει φόρο επί των κερδών 0,005% ;

Ναι όχι και τόσο, ειδικά όταν αυτή η χώρα γρήγορα εξελίχθηκε έτσι σε φορολογικό παράδεισο για την Apple -και όχι μόνο- εις βάρος των άλλων χωρών. Το όλο το οικονομικό θέμα είναι τρομερό και γενικά εύκολο. Όλες οι αντιπροσωπείες της Apple στην Ευρώπη εισάγουν τα iPhone από την Ιρλανδία σε τιμή πολύ κοντινή της λιανικής π.χ. ας πούμε 695€ όταν το πουλάνε 700€. Πρακτικά αυτό σημαίνει μικρότερο κέρδος και μικρότερος φόρος.

backspace-timcook-apple-
Εδώ ο Tim Cook προσεύχεται να μην στραβώσει η κατάσταση

Με αυτό το απλό κολπάκι όλα τα κέρδη της Apple στην ΕΕ το 2014, μετατοπίστηκαν στην Apple Ιρλανδίας. Νόμιμα λόγω της Ιρλανδικής νομοθεσίας εκεί, η Apple πληρώσε φόρο μόλις 0,005%. Αυτό πρόχειρα σημαίνει ένα κέρδος της τάξης του 40% για κάθε iPhone, πράγμα εξωπραγματικό.

Και η Commison -aka Ευρωπαϊκή Επιτροπή – κάθησε και τα υπολόγισε, είδε ότι δεν γίνετε όλες οι χώρες της ΕΕ να χάνουν φόρους εξαιτίας της Ιρλανδίας η οποία δεν έχει φόρους, και είπε ότι η Apple πρέπει να πληρώσει 13 δις στην Ιρλανδία.  Ουαου γαμάτο έτσι; Η χώρα που ίσως είναι η μόνη που ευνοείτε από αυτή την οικονομική κατάσταση θα πάρει και 13 δις;

 

Αλλά η Ιρλανδία δεν τα θέλει

Γιατί έχουν δημιουργήσει μια καλή σχέση με τις πολυεθνικές -όχι μόνο την Apple- και γιατί κερδίζουν θέσεις εργασίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν επέμενε πως το Δουβλίνο θα στραφεί εναντίον οποιασδήποτε αντίθετης απόφασης από τότε που η ΕΕ άρχισε να ερευνά τις φορολογικές υποθέσεις της Apple στην Ιρλανδία, το 2014, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να προστατεύσει ένα φορολογικό καθεστώς που έχει προσελκύσει μεγάλο αριθμό πολυεθνικών εργοδοτών.

Στην συνέχεια της όλης φάσης, η απόφαση της Κομισιόν δημιούργησε διατλαντικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ με το θέμα της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών να πάει από τον Obama στην ερχόμενη σύνοδο των G20 για συζήτηση.

Meanwhile ο απόλυτα YOLO CEO της Ryanair, Michael O’Leary, πέταξε το κορυφαίο:

Ireland should politely tell the EU to fuc* off

Michael-OLeary-2-660x4401
Εδώ ο Ο’Λάρι μας δείχνει τις νέες οικονομικότερες θέσεις μέσα στους κινητήρες

O Tim Cook Δήλωσε ότι θα προσφύγει δικαστικά για την απόφαση της ΕΕ και μάλιστα έγραψε ότι θα δικαιωθεί.

 Όμως η υπόθεση Ιρλανδίας-Apple έχει να κάνει με τις αιτιάσεις της Κομισιόν ότι κράτος και εταιρεία προχώρησαν σε μυστικές φορολογικές συμφωνίες με ανταλλάγματα τόσο γενναιόδωρα, που ξεπερνούσαν κάθε άλλη περίπτωση. Ειδικοί αναφέρουν ότι πρόθεση των δικαστικών που θα ασχοληθούν με την προσφυγή της Apple θα είναι να διερευνήσουν εάν η Κομισιόν έδρασε πέρα από τη δικαιοδοσία της αναφορικά με την άσκηση φορολογικής πολιτικής από τα κράτη-μέλη της ΕΕ – δηλαδή μήπως δεν είναι δουλειά της εν τέλη.

Η ίδια η Κομισιόν έχει παραδεχτεί ότι κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να ζητήσουν μερίδιο από τα 13 δισ. ευρώ, μέσω της εκ νέου φορολογικής αξιολόγησης των θυγατρικών της Apple στο δικό τους έδαφος. Με λίγα λόγια τους λέει “κορίτσια ξεμαλλιαστείτε”.

Πως έφτασε όμως η Apple να φορολογείται με 0,005%; Σας κοπιάρω ένα απόσπασμα από το άρθρο του FortuneGreece :

Το 2014 η Apple πλήρωσε φόρο 50 δολαρίων για κάθε εκατομμύριο δολάρια που εισέπραττε από τις πωλήσεις iPhone και iPad σχεδόν σε όλο τον κόσμο, εκτός των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός φορολογικός συντελεστής με τον οποίο επιβαρύνθηκε η εταιρεία ήταν της τάξης του 0,005%.

Η Apple διοχετεύει τα περισσότερα από τα κέρδη της στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή την Αφρική και την Ινδία μέσω της Ιρλανδίας εδώ και δεκαετίες. Κάτι καθόλου ασυνήθιστο, καθώς αποτελεί πρακτική την οποία ακολουθούν πολλές ακόμη πολυεθνικές επιχειρήσεις.

160316-st-patrick

Όμως όπως αναφέρει το CNN Money, αυτό γινόταν μέσω συμφωνιών της αμερικανικής εταιρείας με τις κυβερνήσεις της Ιρλανδίας από το 1991. Οι συγκεκριμένες συμφωνίες επέτρεπαν στην Apple να «σπάει» τα έσοδα μεταξύ του παραρτήματός της στην Ιρλανδία και την κεντρική επιχειρηματική της έδρα η οποία υπήρχε μόνο στα χαρτιά.

Η Apple πλήρωνε κανονικά τον φόρο που της αναλογούσε όσον αφορά τις δραστηριότητες του ιρλανδικού παραρτήματος στις αρχές της χώρας. Όμως όσα κέρδη μεταφέρονταν στο παράρτημα-«φάντασμα» δεν φορολογούνταν καθόλου, εξαιτίας μιας οδηγίας της ιρλανδικής φορολογικής νομοθεσίας η οποία επέτρεπε να συμβαίνει κάτι τέτοιο για τις λεγόμενες «επιχειρήσεις χωρίς πατρίδα» (stateless companies).

Το πού πήγαιναν τα περισσότερα από τα κέρδη της Apple δεν χρειάζεται και πολύ φαντασία για να το βρούμε, σημειώνει το CNN Money.

Το 2011 η Apple States International σημείωσε κέρδη 16 δισ. δολαρίων. Λιγότερα από 50 εκατ. δολάρια μεταφέρθηκαν στο παράρτημα της Ιρλανδίας. Τα υπόλοιπα κατευθύνθηκαν στα «κεντρικά γραφεία» εκτός οποιασδήποτε φορολογικής αρχής.

Αυτό αποτέλεσε μια συμφωνία η οποία συνέφερε και τις ιρλανδικές αρχές.

Ο επιχειρηματικός φορολογικός συντελεστής στη χώρα της βόρειας Ευρώπης είναι 12,5%, κι αποτελεί έναν από τους χαμηλότερους της ΕΕ. Σκοπός του είναι αποκλειστικά να προσελκύσει μεγάλες πολυεθνικές. Apple, Google, Facebook, eBay και Twitter έχουν τα κεντρικά ευρωπαϊκά τους γραφεία στην Ιρλανδία. Μαζί με αυτά, έρχονται και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Για την περίπτωση της Apple, στη χώρα απασχολούνται 6.000 εργαζόμενοι, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται στο εργοστάσιο κατασκευής iMac στο Κορκ. Η πόλη που άλλοτε ήταν εξαιρετικά απομονωμένη, επέστρεψε στη ζωή και η Apple αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη των πολιτών της.

 

Τι θα γίνει όμως; Θα αργίσουμε να μάθουμε καθώς είναι μια υπόθεση που θα πάρει χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί.

Links:

Apple Owes $14.5 Billion in Back Taxes to Ireland, E.U. Says

Η Apple, Η Φοροαποφυγή Και Η Ε.Ε. Ως Κλωτσοσκούφι

Πώς η Apple έφτασε να φορολογείται με 0,005%

Load More Related Articles
Load More By Dimitris Zacharakis
Load More In Newsfeed

Αφήστε μια απάντηση

Check Also

Σύγκριση Ρεύμα – Σύγκρινε τιμές από παρόχους ρεύματος

Αν έχεις μπλέξει και δυσκολεύεσαι να βρεις την κατάλληλη εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύμα…