Όσοι μικροί λάτρευαν τα Κόμιξ της Disney δεν υπάρχει περίπτωση να μην γνωρίζουν το περιοδικό Αλμανάκο. Το ίσως πιο Cool περιοδικό των εκδόσεων Τερζόπουλος που έβγαζε και όλη την υπόλοιπη σειρά περιοδικών Disney, ξεκίνησε την κυκλοφορία του το 1990, αρχικά δεν είχε καμία διαφορά από τις υπόλοιπες εκδόσεις περιοδικών Disney αλλά μετέπειτα άλλαξε.

Όπως διαβάζουμε στο πολύ καλό λήμμα του Comicorama.gr :

[padding right=”30%” left=”30%”]

Το μηνιαίο περιοδικό κομικς »Αλμανάκο» άρχισε την κυκλοφορία του τον Ιούνιο του 1990 και περιείχε κάθε λογής ιστορίες με τους βασικούς ήρωες της Ντίσνευ. Για την πρώτη ντουζίνα τευχών, το περιοδικό ασχολούταν αποκλειστικά με τις καθημερινές περιπέτειες του Ντόναλντ, του Μίκυ και του Θείου Σκρουτζ, χωρίς να παρουσιάζει καμία ιδιαίτερη διαφορά ύφους από τα υπόλοιπα περιοδικά όπως για παράδειγμα το θρυλικό Μίκυ Μάους. Παρ’ όλα αυτά, το Αλμανάκο συνέχισε να εκδίδεται και σιγά-σιγά, απέκτησε μια κλίση προς τις πιο περιπετειώδεις ιστορίες.[…] Μερικά ενισχυμένα τεύχη, η εμφάνιση κάποιων αφιερωμάτων σε εγκυκλοπαιδικά θέματα και το Αλμανάκο είχε πια βρεί το κοινό του. Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, το Αλμανάκο είχε γίνει ένα πλήρες περιοδικό με πολυσέλιδα άρθρα πάνω σε ένα σωρό εφηβικά θέματα όπως ταινίες δράσης, βιντεοπαιχνίδια, εφευρέσεις και αθλήματα. Χάρη στην εξαιρετική, ζωηρή γραφή των αρθρογράφων αλλά και την ικανότητα και το ζήλο τους να αναλύουν και να παρουσιάζουν τις τελευταίες τεχνολογικές και πολιτισμικές εξελίξεις με απόλυτη ακρίβεια.
Φυσικά, όλα αυτά συνοδεύονταν κάθε μήνα από ιστορίες κόμικς, στις οποίες από το 1995 και μετά πρωταγωνιστούσαν οι πιο περιπετειώδεις και σύγχρονοι ήρωες της Ντίσνευ. Αρχικά ο Νυχτερίδας Ντακ, έπειτα ο Ινδιάνα Γκούφυ και τελικά, ο Φάντομ Ντακ.[…]

[/padding]

Το κοινό του Αλμανάκο έμοιαζε αρκετά με το κοινό του περιοδικού Σαϊνια που έκανε την εμφάνιση του αργότερα. (αξίζει μεταγενέστερα ένα άρθρο). Φυσικά αν και γουστάρω αρκετά να συζητήσω για τα Κομικς του Αλμανάκο, θα αναφερθώ στο αρθρογραφικό κομμάτι και συγκεκριμένα σε ένα από τα αγαπημένα θέματα της εποχής, το μέλλον.

Το Αλμανάκο είχε μια τάση να καταπιάνεται με θέματα Τεχνολογίας – Gaming – NBA (πολύ NBA) δίνοντας το κατάλληλο -υπερβολικό- ενθουσιασμό που αρμόζει στο κοινό του. Αυτό ήταν ίσως και το κλειδί της επιτυχίας του εκείνη την περίοδο…

Στο Αλμανάκο #95, Ιανουαρίος 1999 το περιοδικό κάνει ένα από κλασσικά του Αφιερώματα του με τίτλο: Ο κόσμος μετά το 2000: Το Μέλλον Είναι Τώρα – Βιντεοπαιχνίδια Σπορ & Μουσική από το Μέλλον.  Ο ερχομός του Millennium ήταν ένα αγαπημένο θέμα το 99, με μελλοντολογικά ανούσια θέματα, τον ιό του 2000 και άλλες παράλλογες ιστορίες που κύριο σκοπό είχαν το κουβεντα-να-γίνεται.

Στο αφιέρωμα του Αλμανάκο καταγράφονται 20 πράγματα που δεν θα είναι ποτέ ίδια μετά το 2000. Πάμε να τα δούμε και να τα σχολιάσουμε.

(sorry για την ποιότητα των φωτογραφιών – τουλάχιστον νομίζω διαβάζονται)

1. ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΑ

Η μόνη κάρτα απεριορίστων διαδρομών που έχουμε είναι αυτή του ΟΑΣΑ.

2. ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Προφανώς το άρθρο ήταν επηρεασμένο από το ρομποτ σκύλο της Sony τον Aibo που έκανε την εμφάνιση του το 1999. Σήμερα έχουμε δει κάποια “τρομακτικά” ρομποτ κατοικίδια της Boston Dynamics αλλά είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει κάποιος στο σαλόνι του.

 

3. ΠΑΙΧΝΙΔΟΜΗΧΑΝΕΣ

 

ΟΚ έχουμε προχωρήσει αρκετά από το Dreamcast, (ή καλύτερα Ντρήμκαστ). Δεν έχουμε προβολές ολογραμμάτων και λέηζερ οπτικές ίνες (τι διάολο σήμαινε αυτό άραγε;) αλλά έχουμε VR και ER !

 

4. ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ

Το Jurassic Park έχει μέλλον ακόμα. Το West World είναι πιο κοντά.

 

5. ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

Γιατί ήταν αδύνατον να μην υπήρχε μια αναφορά στο μπάσκετ μέσα σε αφιέρωμα του Αλμανάκο. Η αλήθεια είναι πως έχουν γίνει μεγάλα βήματα στο ζήτημα των δεδομένων που μπορούμε να παίρνουμε από αθλητές όχι μόνο από τα παπούτσια αλλά και με τα wearable αξεσουάρ. Το κομμάτι αυτό όχι μόνο έχει υλοποιηθεί αλλά είναι πλέον και φθηνό στο κόστος.

 

6. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

“Με το ζόρι” η αυτοκινητοβιομηχανία έχει προσφέρει υβριδικά και ηλεκτροκίνητα. Για ιπτάμενα ταξί η Uber κάνει κάτι κουφές έρευνες ενώ το κυκλοφοριακό παραμένει πρόβλημα.

 

7. ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Δεν υπάρχει σχόλιο ο αρθρογράφος έδωσε πόνο .

8. ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Το σενάριο με την διαφήμιση στην σελήνη συζητιέται ακόμη, αν το πιάσουμε στο πιο διαστημικό ναι έχει προχωρήσει. Θυμηθείτε και την “ελεύθερη πτώση” του Felix με την Red Bull Stratos το 2012.

 

9. ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Απίστευτο αλλά την τεχνολογική πρόοδο των κινητών τηλεφωνών και του internet συνολικά δεν την σκέφτηκε ο αρθρογράφος. Τι βαλίτσες και αηδίες. Έχουμε smartphones , laptops , tablets με όχι μία αλλά χιλιάδες εφαρμογές για τηλέφωνο, βιντεοκλήση & IM. (το εικονοτηλέφωνο σαν όρος χρησιμοποιηθήκε μόνο στις πολυκατοικίες) Επιπλέον δεν χρειαζόμαστε δορυφορική λήψη ενώ το σταθερό τηλέφωνο πρακτικά έχει πεθάνει.

10. ΤΑΞΙΔΙΑ

Το ξαναζητάμε σε 30 χρόνια.

 

11. ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Μπορεί να μην έχουμε διαιτητές ρομπότ, αλλά υπάρχουν εξελιγμένα συστήματα ανάλυσης εικόνας που σε συνδυασμό με συσκευές μέτρησης και κάμερες υψηλής ανάλυσης δίνουν αρκετά καλά δεδομένα, παρόλα αυτά δεν καταργήθηκαν οι διαιτητές.

 

12. ΔΑΣΚΑΛΟΣ

Το E-Learning έχει ανεβεί αρκετά, μπορείς να βρεις webinars για χιλιάδες θέματα που σε ενδιαφέρουν. Η παραδοσιακή παρουσία του δασκάλου φυσικά δεν έχει καταργηθεί και ούτε πρόκειται.

 

13. ΣΠΙΤΙ

Ναι είμαστε σε πολύ καλό σημείο. To Smart Home είναι πιο κοντά απότι ίσως περιμέναμε και το κόστος υλοποίησης του πέφτει. Με την έλευση των συστημάτων τύπου Android Home και τους ψηφιακούς βοηθούς η εξέλιξη βρίσκεται αρκετά πιο κοντά.

 

14. ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Όχι, όχι, όχι.

 

15. ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Κυλινδρικοί φακοί; Τρισδιάστατα Ολογράμματα; Ναι στο θέμα της τρισδιάστατης εικόνες η τεχνολογία της εικόνας έχει προχωρήσει πολύ, ολογράμματα μπορούν να δημιουργηθούν αλλά η τεχνολογία δεν είναι προσιτή. Επίσης και οι 3D Τηλεοράσεις παρότι έχουν τα χρονάκια τους στη πραγματικότητα δεν έχουν απασχολήσει την αγορά σημανικά. Το VR πιο κοντά σε ότι περιμέναμε το 1999.

 

16. ΦΑΓΗΤΟ

Ευτυχώς όχι δεν χρειάζεται να τρώμε χάπια ακόμα. Ο πλανήτης παράγει τρόφιμα αρκετά για να πετάει κιόλας παρότι ο άλλος μισός δεν έχει να φάει . Οι τροφές έχουν αλλάξει , κατά μία άποψη προς το χειρότερο κατά μία άλλη προς το καλύτερο, με την έννοια ότι χρησιμοποιούνται καλύτερες τεχνικές για την παραγωγή τους ενώ παράλληλα έχουμε καλύτερη γνώση στο τι τρώμε. Κυρίως όμως η εξέλιξη ήρθε από την κοινωνία που έγινε πιο “ιδιαίτερη” στο ζήτημα της τροφής. Οι Χορτοφάγοι το 1999 ήταν άγνωστη λέξη.

 

17. ΜΟΥΣΙΚΗ

Δεν έχουμε ακούσει ακόμα μουσική από το διάστημα (εκτος αν έχουμε ακούσει και δεν το καταλάβε επειδή ήταν σε μια μη-κατανοητή συχνότητα) ΑΛΛΑ ηλεκτρονική μουσική υπάρχει εδώ και χρόνια. Βέβαια δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να παράγεται μουσική από άσχετους από την μουσική (μόνο σε μερικές περιπτώσεις που ξεχωρίζουν – δεν είναι και αδύνατο να βάλεις ένα beat εξάλλου). Επιπλέον με την AI να προχωράει πιστεύουμε ότι σύντομα τα bots θα μπορούνε να δημιουργήσουν μουσική όπως δημιουργούνε μαθηματικές πράξεις.

 

18. ΡΟΥΧΑ

Ωωω οι μάσκες εικονικής πραγματικότητας θυμίζουν αρκετά το concept των Google Glasses και τα VR. Αλλά γενικά τα ρούχα δεν έχουν αλλάξει καθόλου.

 

19. ΣΠΟΡ

ΟΚ εδώ απλά τρολάρουν. Πάντως τα αθλήματα με ρομποτ αποτελούν μια πραγματικότητα με αγώνες drones και μάχες με μικρά ρομποτ οχήματα.

 

20.ΧΡΗΜΑΤΑ

Προάγγελος του Fingerprint την στιγμή που συζητάμε ότι η ίριδα του ματιού αναγνωρίζεται ως ασφαλέστερο μέσο. Ενιαίο νόμισμα; BitCoin; Χμ…

Α για τα παιδιά που δεν γνωρίζουν το χαρτονόμισμα που φαίνεται είναι ένα χιλιάρικο (είχαμε δραχμές το 1999).

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα share και μην ξεχάσετε να μας κάνετε ΛΑΪΚ στο facebook

Load More Related Articles
Load More By Dimitris Zacharakis
Load More In Retro Times

Αφήστε μια απάντηση

Check Also

Γιατί το κλείσιμο των υπηρεσιών του Pathfinder είναι σαν να πετάει η μάνα σου τις εκθέσεις σου από το Δημοτικό

… και άλλες ιστορίες   Το 2008 είχαμε blogs. Τα θυμάστε; Come on people, πριν δ…